ضرورت نقش اسکن کف پا در تشخیص و درمان مشکلات زانو ؟

ضرورت نقش اسکن کف پا در تشخیص و درمان مشکلات زانو ؟

همه ما در هنگام راه رفتن در این جهان رد پای خود را به جا می‌گذاریم. رد پای ما روی خاکستر، روی آب و روی شن نمونه‌هایی از این مورد هستند. اثر انگشت نیز هویت ما را نشان می‌دهد. رد پا اطلاعاتی را در خصوص سلامت پا و زانوی ما نشان می‌دهد. تست ساده کف پا می‌تواند به پزشک نشان دهد که چه مشکلاتی در پا و زانوی ما وجود دارد و به چه اقدامات مراقبتی نیاز داریم. یکی از راه­های تشخیص و درمان درد و مشکلات زانو، اسکن کف پا است که با بررسی نتیجه آن می­توان به مشکلات پا و در نتیجه آن علت ریشه­ای مشکلات زانو پی برد.

 

 اسکن کف پا و سلامت زانو و پا


 کف پای ما می‌تواند اطلاعات زیادی را در خصوص سلامت این عضو در اختیار پزشک قرار دهد و به نحوی شبیه اثر انگشت است که اطلاعات زیادی را در خصوص هویت ما فاش می‌کند. هر گامی که ما با پای سالم خود بر می‌‌داریم ابتدا پاشنه ما به زمین برخورد می‌‌کند و پا به سمت جلو خم می‌شود سپس به آرامی قوس کف پا صاف می‌شود. هنگامی ‌که ما قسمت سینه پای خود را بالا می‌آوریم قوس کف پا نیز بالا می‌آید و با زمین برخورد نمی‌کند. برخی از مشکلاتی که در پا وجود دارند با توجه به نحوه چرخش پا از قسمت پاشنه تا انگشتان قابل مشاهده خواهد بود. در صورتی که با بیش از حد به سمت داخل خم شود این وضعیت می‌‌تواند باعث کشیدگی قوس کف پا و احساس درد در قسمت داخلی زانو شود. در صورتی که پا بیش از حد به سمت بیرون خم شود مچ پا دچار کشیدگی و شکستگی فشاری خواهد شد.

 

 

 اسکن پا


 آنالیز پا فرآیندی است که در آن شما روی یک دستگاه قرار می‌‌گیرد و متخصص ارتوپدی فنی با کمک آن به ارزیابی نقاط فشاری پای شما می‌پردازد. این امر به متخصص مربوطه کمک می‌کند تا بتواند اطلاعات بهتری را در خصوص ساختار پا و عملکرد آن به دست آورد. اطلاعات حاصل از اسکن پا در کنار اطلاعاتی که پزشک در خصوص احساس درد و ناراحتی به دست می‌‌آورد و انجام معاینه جسمانی می‌‌پردازد به او کمک می‌‌کند تا بتواند عملکرد غیر عادی پاها را ارزیابی کند و نکات مهم مربوط به انتخاب یک کفش مناسب را برای شما مشخص نماید.

 

مزایای اسکن پا در حالت تحمیل وزن بدن چیست؟

  • تصویر دقیق تری از نقاط مختلف پا به دست می‌‌آید.
  • درد کمتری احساس می‌‌شود.
  • اطلاعات بهتری به دست می‌‌آید.
  • حالت پا در هنگام راه رفتن مشخص می‌شود.

 

 مزایای اسکن پا در حالتی که وزن بدن به پا تحمیل نمی‌‌شود چیست؟

  • قوس کف پا از کنار به خوبی دیده می‌‌شود.
  • جایگزین روش‌های قدیمی قالب گیری کف پا با گچ است.
  • اطلاعات بهتری را در اختیار پزشک قرار می‌دهد.

 

 بهترین نوع اسکن پا برای تهیه کفش طبی کدام است؟ 

هر دو نوع اسکن پا برای تهیه کفی طبی کاربردی هستند. هر دو روش به نحوی اطلاعات دقیقی را در خصوص ساختار با ارائه می‌دهند. هنگامی ‌که پزشک از اسکن پا در حالت ایستاده استفاده می‌کند می‌تواند تصویر بهتری از پاها در هنگام راه رفتن و ایستادن به دست بیاورد و به این ترتیب کفی خوبی را متناسب با شرایط پا تهیه کند. در حالت ایستاده نیز قوس کف پا و میزان انحنای آن به خوبی دیده می‌‌شود و پزشک به این نتیجه می‌‌رسد که شما دچار صافی کف پا یا انحنای بیش از حد پا هستید یا خیر.

 

 کف پای شما به چه صورت است؟

 

 

طبیعی بودن رد پاها

در صورتی که رد پاها حالت طبیعی داشته باشد از قسمت پاشنه تا انگشتان پا و از قسمت لبه بیرونی به هم متصل هستند. این نوع درد پا نشان می‌دهد که وزن بدن شما به طور یکسان توزیع شده است و پاهای شما در هنگام راه رفتن حالت طبیعی دارند.

 

رد پای مستطیلی

 اگر رد پای شما حالت مستطیلی دارد و خبری از حالت مارپیچی آن نیست دچار صافی کف پا هستید. صافی کف پا اغلب نشان دهنده چاقی، آرتروز، دیابت یا آسیب دیدگی است. بیماری‌های مرتبط با سن نیز اغلب باعث صاف شدن کف پا می‌شوند. در اکثر افراد صافی کف پا باعث بروز درد نمی‌شود اما برخی دیگر دچار علائمی از قبیل زانو درد، درد ساق پا، درد و تورم مچ پا یا برآمدگی ساق پا می‌شوند. اگر شما دچار این علایم و نشانه‌ها هستید می‌توانید با استراحت کردن، مصرف داروهای مسکن و قرار دادن پا در یک سطح مرتفع به کنترل درد ناراحتی خود بپردازید. اگر شما به مدت ۲ هفته یا بیشتر دچار درد شدید و درد ایجاد شده باعث بروز اختلال در زندگی و فعالیت‌های روزمره شما شده است بهتر است به پزشک مراجعه کنید. می‌توان به کمک فیزیوتراپی، تمرینات کششی، استفاده از کفش و کفی طبی به درمان صافی کف پا پرداخت.

بیشتر بخوانید
اسکن کف پا چیست و چه ضرورتی برای ساخت کفی طبی دارد؟

 

 رد پای شکسته

 رد پای شکسته وضعیتی است که فقط انگشتان و پاشنه پا مشخص است و هیچ ارتباطی بین آنها وجود ندارد زیرا قوس کف پا بسیار شدید است. این وضعیت باعث بروز درد در قسمت پنجه پا و قاعده انگشتان، شکستگی فشاری، برآمدگی ساق پا و درد می‌شود. برخی از افراد به صورت مادرزادی قوس کف پای آنها شدید است و برخی دیگر زمانی که دچار این اختلال می‌شوند که مچ پای آن‌ها ناپایدار می‌‌شود یا تاندون نازک ‌نی آن ها دچار پارگی می‌شود. اگر قوس زیاد کف پا باعث بروز درد شده و حرکات شما را محدود کرده‌ است بهتر است هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط شما به متخصص ارتوپدی یا پا پزشک ارجاع داده خواهید شد. اغلب برای اصلاح قوس بیش از حد پاها انجام عمل جراحی ضروری است.

 

 درد پا و زانو و مچ پا


 برخی از مشاغل با حرکات تکراری همراه هستند و بدن در حالت نامناسب قرار می‌‌گیرد که در این شرایط فشار زیادی به مفاصل پا و قسمت پایین کمر وارد می‌شود. این فشار می‌‌تواند به صافی کف پا و کاهش قوس آن ارتباط داشته باشد. صافی کف پا می‌تواند باعث بروز مشکلاتی از قبیل درد زانو و درد ران، درد کمر و یا خار پاشنه شود.

 

 خار پاشنه


 خار پاشنه اختلالی است که با صافی کف پا ارتباط دارد و به علت التهاب آرنگ کف پا و به دنبال صافی کف پا به وجود می‌آید. این اختلال می‌تواند بسیار دردناک باشد. تحقیقات نشان داده که کایروپراکتیک می‌‌تواند در کنار استفاده از کفش و کفی طبی به بهبود این مشکل کمک کند. در صورتی که صافی کف پا درمان نشود باعث چرخش پا و مچ به سمت داخل خواهد شد که می‌‌تواند به زانو، ران و کمر آسیب برساند.

 

 تجهیزات و آنالیز


 از وسایل و دستگاه‌های خاصی برای آنالیز پا و تهیه اسکن آن استفاده می‌‌شود. برخی از دستگاه‌ها به آنالیز پا در حالت ایستاده و حالت استراحت می‌پردازند و تصاویر به دست آمده را تلفیق می‌کنند تا یک تصویر واضح از ساختار و عملکرد پا و نقاط فشاری آن در اختیار کارشناس ارتوپدی فنی قرار بگیرد. اسکن پا حدود ۱۵ دقیقه طول می‌کشد و متخصص ارتوپدی فنی اطلاعات لازم را در خصوص اسکن پا و نتایج به دست آمده در اختیار شما قرار می‌دهد. از این اطلاعات به دست آمده برای مشخص کردن نقاط مشکوک پا استفاده می‌‌شود تا پزشک می‌تواند بهترین روش برای رفع درد و ناراحتی پا را مشخص نماید.

 

هزینه اسکن پا چقدر است؟

اسکن کف پا در کلینیک ارتوپدی فنی نگین طب به صورت رایگان انجام می گیرد و براساس اطلاعات به دست آمده از اسکن پا، کفی مناسب طراحی و ساخته می شود. کفی های طبی کامپیوتری به طور متوسط در بزرگسالان تا 7 ماه گارانتی دارند و در کودکان با توجه به افزایش طول پا در نتیجه رشد کودک هر 5 ماه بایستی تعویض گردند تا پروسه درمان تکمیل گردد.

 

پاها و زانوها به معنای واقعی کلمه با هم ارتباط دارند بنابراین اگر یکی از آنها درد داشته باشد بر دیگری هم تأثیر می‌گذارد! ضرباتی که در هنگام راه رفتن به پاها وارد می‌شود، نحوه ترازی پاها و نحوه توزیع نیروها در هنگام راه رفتن بر پاها، پاشنه‌ها و حتی بر زانوهای شما تأثیر قابل توجهی دارند.

از دیگر راه‌های درمان مشکلات زانو و زانو درد، استفاده از کفش طبی مناسب است.

بیشتر بخوانید
انحراف شست پا هالوکس والگوس (قوز شست پا)

 

 

انواع کفی‌های طبی برای زانو درد

 

اصلی‌ترین انواع کفی‌های طبی سفارشی عبارتند از:

  • کفی‌های طبی سخت: از مواد سخت مانند پلاستیک، فایبرگلاس و فیبر کربن ساخته می‌شوند، این کفی‌ها حرکات پا را از دو مفصل اصلی مچ پا کاهش می‌دهند. اگر ناترازی پاها علت ابتلا به درد پا، لگن یا پایین کمر باشد، معمولاً استفاده از کفی‌های طبی سخت توصیه می‌شوند. این کفی‌های طبی معمولاً برای استفاده در کفش‌های پیاده‌روی یا کفش‌های مجلسی طراحی شده‌اند.
  • کفی‌های طبی نیمه سخت: این نوع کفی‌های طبی به حفظ تعادل در هنگام راه رفتن و انجام حرکات ورزشی کمک می‌کنند. این کفی‌ها از فوم با یک لایه پلاستیک نازک ساخته می‌شوند. این کفی‌ها در عین حال که مناسب و راحت هستند به سازگاری پا حین راه رفتن نیز کمک می‌کنند.
  • کفی‌های طبی نرم: این کفی‌ها برای ضربه‌گیری طراحی شده‌اند و همچنین تعادل پاها را افزایش داده و فشار وارده بر نقاط دردناک را کاهش می‌دهند. این کفی‌ها از فوم‌های فشرده ساخته می‌شوند. این کفی‌ها برای پای ورزشکاران مناسب بوده و به طور گسترده‌ای برای افراد دیابتی که باید از پاهای خود مراقبت کنند به کار برده می‌شوند. این کفی‌ها، حجیم‌تر از کفی‌های دیگر هستند و برای استفاده از آنها باید کفش‌هایی با سایز بزرگ‌تر تهیه کنید.

 

مزایای استفاده از کفی‌های طبی برای کاهش درد زانو

 

جذب ضربه

زانو درد ممکن است به دلیل افزایش نیروی وارده بر مفاصل (به خصوص مفاصل زانو) در هنگام راه رفتن تشدید شود. کفی‌های طبی به توزیع یکنواخت‌تر فشار وارده بر پا و مچ پا کمک کرده و این نیروها به صورت یکنواخت‌تر و ملایم‌تر به زانو وارد می‌شوند.

 

کاهش ضربه

به طور مشابه، کفی‌های طبی ضربات وارده با پاها و پاشنه‌ها را کاهش می‌دهند و در نتیجه ضربات وارده بر زانوها در هنگام راه رفتن یا دویدن نیز کاهش می‌یابد.

 

 ترازی

کفی‌های طبی به افزایش ترازی پاها و مچ پاها کمک کرده که باعث افزایش ترازی زانوها شده و به درست راه رفتن شما کمک می‌کند. ساپیناسیون یا آور پروناسیون (که در آن پاها به سمت داخل یا خارج می‌چرخند) به معنی وجود فشار غیر عادی و ضرباتی است که به پاها وارد شده و به زانوها می‌رسد. استفاده از کفی‌های طبی به حل این مشکل کمک می‌کند.

 

اقدامات احتیاطی در زمان استفاده از کفی‌های طبی برای کاهش درد زانو

 

استفاده از کفی‌های طبی در ابتدا ممکن است کمی برای شما غیر عادی و نامأنوس باشد. باید به خودتان زمان بدهید تا به استفاده از آنها عادت کنید، مدت زمان استفاده از کفی‌های طبی را به مرور زمان در طول یک هفته افزایش دهید تا پس از آن بتوانید همیشه از آنها استفاده کنید.

 

درمان جامع

از کفی‌های طبی باید در کنار روش‌های درمانی دیگر که برای کاهش درد زانوی خود به کار می‌برید استفاده نمایید. استفاده از کفی‌های طبی به تنهایی ممکن است باعث تشدید زانو درد شما شود و کمکی به شما نخواهد کرد. شما باید استراحت کنید، حرکات کششی انجام دهید و از یخ مطابق با دستورالعمل پزشک استفاده نمایید.

 

آیا ممکن است به دلیل استفاده از کفی‌های طبی دچار زانو درد شوم؟

ممکن است شما موضوعاتی در این رابطه در اینترنت دیده باشید یا این سؤال را که آیا استفاده از کفی‌های طبی باعث ابتلا به زانو درد می‌شوند را شنیده باشید. پاسخ کوتاه به این سؤال این است: خیر. مطالعات نشان می‌دهند اگر کفی‌های طبی را به طور صحیح استفاده کنید، درد زانوی شما میزان چشمگیری کاهش می‌یابد. مطالعه گروهی که در فرامینگهام انجام شده نشان می‌دهد که بین تسکین زانو درد و استفاده از کفی‌های طبی در موارد ابتلا به صافی کف پا رابطه معناداری وجود دارد شاید به این دلیل که ضربات وارده به پاهای صاف بدون استفاده از کفی‌های طبی در هنگام راه رفتن افزایش می‌یابد.

همیشه باید استفاده از کفی‌های طبی را به تدریج و در یک فاصله زمانی حدود یک هفته‌ای شروع کنید و از این که آنها را درست و صحیح در کفش خود قرار داده‌اید، اطمینان حاصل کنید.

با کلیک روی لینک زیر می توانید مقالات مرتبط با کفی طبی را مطالعه فرمایید:

https://www.noormags.ir/view/fa/keyword/%DA%A9%D9%81%DB%8C_%D8%B7%D8%A8%DB%8C

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *