کفی های طبی در داخل کفش و در زیر پای شما قرار می گیرند و نوعی ارتوز کف پایی خوانده می شوند.
این نوع ارتوزها می توانند به منظور های متفاوتی و در سنین مختلفی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مورد استفاده قرار گیرند و می تواند برخی از ناهنجاری ها و درد ها را بهبود بخشد.
کفی های طبی دارای اجزایی مختلفی هستند که با توجه مشکل و شرایط هر فرد تهیه می شوند.
و با تغییر خط وزن و در نتیجه تغییر نیرو ها فشار ها را از قسمت های دردناک و دارای بدشکلی برداشته و نیروی اصلاحی را در هنگام ایستادن و راه رفتن اعمال نماید.
این ارتوز های کف پایی گاهی ممکن است با قالبگیری از پا یا اندازه گیری و نقشه کشی از کف پا و یا امروزه با پرینترهای سه بعدی ساخته شوند.
زمانی که فرد دارای ناهنجاری قابل توجهی بوده و نیاز به اصلاحات و ملاحظاتی در پا باشد،
معمولا گرفتن قالب از پا مناسب است و کارشناس ارتوتیست با ارزیابی پا و زانو ها و بطور کلی راه رفتن و وضعیت پا، اصلاحاتی را رو قالب انجام داده و کفی طبی مناسب برای فرد ساخته می شود. ساخت کفی طبی بایستی زیر نظر کارشناسان ارتوپدی فنی بصورت تخصصی در مراکز ارتوپدی فنی صورت گیرد.
در سال های اخیر دستگاه هایی با به نام اسکنر پا به وجود آمدند که با اسکن کردن کف پا و دادن اطلاعاتی از فشارهای کف پایی در ساختن بهتر کفی های طبی کمک می کنند.
بعد از گرفته شدن اسکن توسط کارشناس ارتوتیست به وسیله یک نرم افزار کفی مناسب پای شما طبق اطلاعات داده شده از اسکن کف پایی برای شما طراحی می شود.
وبا استفاده از پرینتر های سه بعدی کفی طبی تراشیده و ساخته می شود.
کفی های طبی در ناهنجاری های مختلفی از جمله؛
صافی کف پا در کودکی و بزرگسالی، پای ضربدری، پای پرانتزی، کاهش پیچ خوردگی های مکرر مچ پا، درد پاشنه و پلانتار فاشیاتیس یا خار پاشنه، افزایش قوس بیش از حد پا و برخی از کمردردها، کفی طبی برای جبران کوتاهی پا (در صورت وجود اختلاف طول اندام ها)، برای کاهش درد ناشی از آرتروز زانو، زخم های پای دیابتی (کفی های طبی دیابتی) …. کاربرد دارد.
برای مطالعه بیشتر در مورد اهداف تجویز کفی های طبی و کفش طبی (کفش ارتوپدی ) میتوانید لینک زیر را ببینید:
اهداف تجویز کفی ها و کفش های طبی
در این مواقع پزشک معالج با ارجاع شما به یک مرکز ارتوپدی فنی و معاینه و ارزیابی کامل توسط کارشناس ارتوپدی فنی کفی مناسب با توجه به مشکل شما کفی طبی سفارشی برای شما ساخته خواهد شد.
کفی های طبی بر اساس جنس نیز دارای انواعی می باشند که عبارتنداز ؛ کفی طبی چرمی، کفی طبی فومی، کفی طبی پلی اروتان، کفی طبی کربنی (ساخته شده از الیاف کربن)، کفی طبی سیلیکونی و ….
در پاسخ به سوال بالا و یا سوال ؛ “کفی طبی از کجا بخرم ؟” باید گفت که به دلیل اینکه ساخت کفی طبی، نیاز به ارزیابی و معاینه کامل پاها و اغلب زانو ها همراه است و با توجه صلاحدید پزشک برای شما تجویز می شود باید توسط کارشناسان و متخصصین ارتوپدی فنی یا ارتوزیست و پروتزیست ها طراحی و ساخته شود تا بتواند بهترین تاثیر را داشته باشد.
کفی زمانی تاثیر خواهد داشت که در هنگام فعالیت و راه رفتن خود از آن استفاده شود
ولی گفته می شود ۶تا ۸ ساعت هنگام انجام فعالیت های خود آن را استفاده کنید.
به عوامل زیادی بستگی دارد.
در سنین کمتر معمولا با بازدید های ۶- تا ۸ ماهه و معاینه مجدد تصمیم بر ساختن شدن مجدد کفی توسط کارشناس ارتوپدی فنی گرفته می شود.
نکته ی مهمی که در مورد کفی های طبی وجود دارد این است که در کفش های مناسبی باید استفاده شوند.
بطور مثال کفش های ورزشی این ویژگی ها را دارند و کفش های مهمانی و ظریف گزینه مناسبی برای استفاده کفی طبی نیستند.
در این مورد کارشناس ارتوپدی فنی راهنمای شما خواهد بود.
عمر کفی های طبی بسته به شرایط و جنس مورد استفاده و همینطور میزان فعالیت شما در کفی طبی حدودا ۱ تا ۲ سال عمر دارند ولی برای اطمینان از قابل استفاده بودن آن باید در بازدیدهای دروه ای تعیین شده توسط کارشناس به مرکز مراجعه فرمایید.
در درجه اول باید توجه داشته باشید هر نوع کفی طبی تجویزی برای شما با توجه به مشکل شما تهیه و ساخته می شود ولی کفی های طبی داینامیکی وجود دارد که از جنس الیاف کربن بوده و نسبت به کفی های طبی دیگر ظریف می باشند و میتوان در انواع کفش ها استفاده کرد. این کفی های طبی با ذخیره کردن انرژی در حین راه رفتن و بازگشت آن باعث راه رفتن راحت می شوند.این نوع کفی ها در مرکز خدمات ارتوپدی فنی پژم موجود هستند.
و همینطور می توانید فایل “نحوه استفاده از کفی های طبی” از لینک زیر بخوانید:
آموزش به بیمار؛ راهنمای استفاده از کفی های طبی (Foot Insole)