سوکت پروتزی وسیله ای برای اتصال عضو باقیمانده (استامپ) به پروتز می باشد. سوکت به طور اختصاصی با توجه به شرایط و شکل اندام باقیمانده برای پای شما طراحی و ساخته می شود.
زمانی که سوکت پروتزی پوشیده می شود پروتزیست (متخصص پروتز) پای شما را از لحاظ توزیع فشار و نقاط قرمز بررسی می کند. قبل از ساخت سوکت نهایی، سوکت موقتی یا به اصطلاح چک سوکت طراحی میشود در صورت نیاز به راحتی میتوان از لحاظ راحتی و مناسب سازی با استامپ تغییر شکل داد. این بدان معنی است که وقتی سوکت نهایی طراحی و ساخته شد بایستی با پوشیدن آن احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
فراموش نشود که وقتی برای اولین بار سوکت پروتزی پوشیده می شود به طور طبیعی ممکن است احساس غریبی در ابتدا داشته باشید به خاطر اینکه عضو حرکتی بدن داخل یه محفظه سفت قرار می گیرد. طراحی سوکت پروتزی طوری که به جای وزن گیری از کف پا در پای طبیعی، از ناحیه تاندون پاتلا (زیر کشکک زانو) و عضلات پشت ساق (در قطع عضوهای زیر زانو) می تواند به عادت کردن شما برای استفاده از پروتز کمک کند.
نکته: در مراحل ابتدایی استفاده از سوکت پروتزی ممکن است در اندام باقیمانده خود احساس ناراحتی داشته باشید و نقاط قرمزی ایجاد شود که این امر طبیعی می باشد ولی نبایستی در طولانی مدت ادامه داشته باشد.
برای اینکه پروتز عملکرد خوبی داشته باشد بایستی استامپ داخل سوکت به خوبی فیت شده باشد. در حقیقت بدن انسان و استامپ عضوهای زنده هستند و در طول زندگی دچار تغییرات در حجم می شوند در حالی که سوکت دارای سایز ثابت می باشد.
در صورتی که سوکت روی استامپ اندام تحتانی فیت خوبی نداشته باشد می تواند:
در صورتی که سوکت روی استامپ اندام فوقانی فیت خوبی نداشته باشد می تواند:
چطور میتوان بین چیزی که دارای تغییر حجم است (بدن شما) و چیزی که اندازه ثابتی دارد (سوکت شما) فیت مناسبی ایجاد کرد؟
برای این مورد دو راه وجود دارد:
اگر شما با پوشیدن پروتز احساس خوبی نداشته باشید هیچ وقت از پروتز استفاده نخواهید کرد.
در بعضی افراد اندام باقیمانده تغییرات حجمی زیادی نداشته و فرد بدون هیچ مشکلی با همان سوکت و سیستم تعلیق برای مدت طولانی راه می رود برعکس در بعضی افراد تغییرات حجم در حدی هست که در یک روز بایستی تنظیمات مداومی ایجاد گردد. در این موارد با پروتزیست خود تماس بگیرید و از راهنمایی بخواهید.
نکته مهم: در صورتی که نمی توانید مشکل خود را بیان کنید از استامپ خود عکس بگیرید و در ملاقات حضوری، پروتزیست خود را از مشکل به وجود آمده آگاه کنید.